O nas
Wieś Stawy położona jest na Ponidziu, nad rzeką Nidą i jej dopływem zwanym Malinówką. Swoją nazwę zawdzięcza licznym stawom hodowlanym, rozciągającym się na dziesiątkach hektarów, które pojawiły się tutaj już w XV w. i funkcjonowały aż do roku 1955, kiedy to przez reformę rolną przeszły na własność państwa i popadły w ruinę.
W roku 2002 powstaje Gospodarstwo Rybackie Stawy, a wraz z nim nowy projekt odbudowy stawów i przywrócenia ich świetności. Już w 2003 zalane zostaje pierwsze 17 hektarów stawów i zarybione karpiem królewskim.
Gospodarstwo Rybackie Stawy to nie tylko źródło świeżych, smakowitych ryb, ale także idealne miejsce na aktywny wypoczynek i relaks wśród natury, gdzie każdy dzień obfituje w nowe doznania kulinarne i przyrodnicze.
W ciągu kilku kolejnych lat powstaje kompleks hodowlany o powierzchni 27 hektarów lustra wody z 3 letnim procesem hodowlanym karpia królewskiego. Do hodowli dołącza jesiotr, amur, sandacz i szczupak. Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 40 hektarów, na których oprócz stawów, znajduje się 5 hektarów lasu, pozostała część to łąki.
Głównym celem gospodarstwa, od samego początku jest hodowla ryb w sposób tradycyjny z nastawieniem na najwyższą jakość. Karpie karmione są tylko pokarmem naturalnym, dzięki czemu zachowują niepowtarzalne walory smakowe.
W roku 2014 gospodarstwo z sukcesem podejmuje próbę dywersyfikacji działalności rolniczej, wchodząc w obszar przetwórstwa rybnego, gastronomii i agroturystyki. We wsi Stawy powstaje infrastruktura noclegowa wraz z restauracją oraz łowisko wędkarskie. Otwierają się dwa sklepy firmowe na terenie Krakowa.
Specjalnością gospodarstwa stały się ryby wędzone metodą tradycyjną, są to głównie karpie, pstrągi i jesiotry oraz przetwory rybne, takie jak pasta z wędzonego jesiotra, galareta z karpia czy pasztet z karpia. Wszystkich przysmaków, można skosztować w restauracji, która znajduje się na terenie gospodarstwa.